Programma (allround) duiven.

 

Ik ben gestart met duiven van liefhebbers die in de jaren 90, tot de absolute top van Europa behoorden. Ik zocht toen duiven die in staat waren op alle afstanden kop te vliegen met als specialiteit de dag fond  (500-750 km). Ik vind de dag fond het meest eerlijke spelletje wat de duivensport ons te bieden heeft. Ook zocht ik naar duiven die afstamde van echte kweekkoppels, of dicht in familieverband waren gekweekt. Duiven met zoveel mogelijk dezelfde voorouders in de afstamming. Alles wat ik aanschafte werd voor de kweek gebruikt of (als ze als jonge duiven aangeschaft waren) soms verwijderd. Ook vind ik het belangrijk dat duiven een bepaalde overcapaciteit hebben wat betreft hun actieradius, zodat bij één of andere rampvlucht alles uiteindelijk toch weer thuis komt.

Wim Nederstigt (Havenith koppel)

Ik ben begonnen met duiven van Wim Nederstigt uit Bergambacht. Wim Nederstigt had het soort duiven op zijn hok die ik zocht en dat was gebaseerd op enkele echte kweekkoppels. Deze duiven voldeden aan de eisen die ik mezelf had gesteld. Een bepaald kweekkoppel, had bij Nederstigt mijn speciale voorkeur en dat koppel noemde Wim zijn Havenith koppel. Diverse kinderen uit dit koppel vlogen 1e prijzen tegen duizenden duiven op de dagfond en zware midfond.

Een van deze kinderen vloog de 1e provinciaal vanuit Chateauroux in Zuid-Holland, maar ook de 1e prijs vanuit Bergerac. Een andere zoon vloog een kop prijs vanuit Perpignan.

Dirk Verstoep

In dezelfde periode vloog er in Bergambacht nog een kampioen met een grote K, zijn naam was Dirk Verstoep. Deze beschikte over een ongelooflijke super duif “de 79 “, deze doffer werd niet op de dag fond gespeeld omdat hij daar gewoon te goed voor was. Maar zijn nestmaat de “80” vloog 3 keer de 1e prijs vanuit Bergerac (900 km), echte allround duiven dus. Ik kocht de “79” van Dirk toen hij stopte met de duivensport en tevens een broer en zus van de “79’. Ik kweekte uit 2 kleinkinderen van de “79”. De “Sprint 1” deze doffer vloog 6 maal de 1e prijs in groot verband en vloog kop op alle afstanden. Toen ik hem verkocht aan Marcel Sangers kreeg hij een nieuwe naam “Hayabusa King”. Een andere topper “Sunstar” van Harm Vredeveld, komt uit broer en zus. Deze broer en zus had ik al ingeteeld gekweekt uit een zoon van de 83 (broer “79”) maal een dochter “79”. Deze duiven waren dus al zwaar ingeteeld en toen nog eens broer en zus op elkaar. Daaruit werd “Sunstar”geboren, samen met zijn geweldige zus die eigenlijk net zo goed presteerde. “Sunstar” vloog op een loei zware Derby Morlincourt tegen 19.533 duiven de 1e NPO.

Dat zegt denk ik genoeg over de klasse van de “79” van Dirk Verstoep.

Combinatie H&O

Ik kruiste de Nederstigt- duiven met de Verstoep-duiven en kweekte daaruit diverse toppers, zowel bij mijzelf als voor Bertus van de Horst in Gouda. In diezelfde periode beleefde de combinatie H&O zijn hoogtepunt en presteerde wat mij betreft het beste van heel Nederland op de dag fond. Ook hun duiven waren gebaseerd op een kweekkoppel (18×28) en enkele goede kwekers. Ook deze duiven hadden een hele grote actieradius en schrokken niet van 900 km. Bij hun kocht ik een hele ronde van de kwekers en van een bepaald kweekkoppel kocht ik er 4. Ik liet ze als jonge duif uitvliegen en aan het eind van het seizoen, selecteerde ik er 5 voor het kweekhok en deze 5 kweekte alle 5 top. Jaren heb ik met deze 3 bloedlijnen aan de top van Zuid – Holland gevlogen.

Kees Bosua (“Autokoppel”)

Toen kwam Kees Bosua in zicht met zijn “Autokoppel”, ook dit was één van de beste kweekkoppels ooit. Deze duiven voldeden ook helemaal aan mijn eisen. Ik kocht 6 duiven uit dit koppel en ook deze inbreng voldeed weer prima. Eén van deze duivinnen uit het autokoppel, het “Asduifje”stond gekoppeld aan de “Ballerini” ( 1e nat Orleans). Uit dit koppel kocht ik 2 doffers en ook deze kweekte weer geweldig. Ik speelde in deze periode in 6 jaar tijd maar liefst 46 x de 1e prijs in groot verband. In 2004/2005 vlogen mijn duiven maar liefs 9x op Teletekst en dat tegen duizenden duiven.

Jan Nooijens

In 2007 kreeg ik bij Hans Gelderbloem enkele duiven in handen van Jan Nooijens uit Poppel (België) .Ik was zwaar onder de indruk van de kwaliteit van deze zware midfond duiven.

Na kennisgemaakt te hebben met Jan Nooijens,  heb ik ook deze duiven in mijn stam gebracht.

Ook deze duiven waren allemaal heel dicht verwant aan elkaar. Toen Jan stopte met de duivensport kocht ik zijn allerbeste duiven, waaronder de twee Asduiven van de Hafo club Turnhout. Mijn superstar “108”werd geboren uit één van mijn eerste kruisingen met de Nooijens -duiven.

De laatste jaren zijn geen nieuwe duiven ingebracht, maar wel vaak halve Van Zon duiven die dan terug gekruist worden op de basis zoals:

  • “Super Jozef”, (basiskweker) gekweekt uit Van Zon duif gekruist met een duif van Romain Legiest Oostakker (zus beste as duivin Duitsland Ernst Nebel).
  • “Franka” van Ko Eusman, zij vloog 2e Nationaal Frankfurt /ad Oder en is tevens nestzus 1e NPO st.Quentin 27.034 d.
  • “Kyra” van Bernard van Oerle, zij vloog 1e NPO Bourges 6045 d .
  • “Bonte Mirjam”van Johan Stok jr, zij vloog onder extreem zware condities 1e NPO Bourges tegen maar liefs 13.490 Zuid Hollandse duiven.
  • “Zusje Karin” volle zus “Karin” zij vloog 1e int Chateaudun tegen ca. 50.000 duiven voor Henk en Mike v/d Haar.