Start marathonvluchten

geplaatst in: Geen categorie | 0

Pointoise afgelopen weekend is voor ons goed verlopen. Wat wel erg opviel was dat de duiven enorme dorst hadden bij thuiskomst. Diverse liefhebbers op onze club merkte ook nog op dat de duiven aardig versleten waren bij hun op de hokken. Daar was bij ons weer niets van te merken, maar wat hier de oorzaak van is???

Wel zijn we een jaarling doffer op deze vlucht verspeeld, waar we uiteraard niet zo blij mee zijn.

 

Aankomend weekend begint het seizoen pas echt voor ons!!!. Maandagavond ingekorft voor ZLU-vlucht Pau en dinsdag sectorvlucht Agen. Duiven stonden er prima op voor beide vluchten.

Sectorvlucht Agen hebben we twee oudjes mee, Cees en ik noemen ze het bejaardenhuis van ons hok. Maar het zijn wel bewezen duiven, want de “900” gaat voor zijn 17de prijs op de overnacht en de “Carteus doffer” heeft ook al meerdere kopprijzen gespeelt. Voor Pau hebben we 13 duiven ingekorft, nu zult u denken 13 duiven brengt geen geluk maar het was de planning om 14 duiven mee te geven. Waar het niet dat er een jaarling doffer was gekoppeld op een oudere duivin en jaarlingen mogen niet worden ingekorft op Pau !!!. Toen hebben we samen besloten om het ongeluksgetal in te korven want vonden het geen optie één duif thuis te laten i.v.m. voorbereidende werk wat we hadden verricht. Laten we hopen dat voor ons het ongeluksgetal dit weekend omgezet wordt naar een geluksgetal. Hieronder de duiven die mee zijn naar Pau en Agen op volgorde van de inkorflijst.

 

Pau

1/   14-1093071 m

2/   13-1274404 m

3/   15-1738100 v

4/   11-1781219 m

5/   14-1093083 m

6/   12-1656387 m

7/   13-1274322 m

8/   15-1738058 v

9/   14-1093107 v

10/ 15-1738085 m

11/ 13-1274343 m

12/ 11-1781182 v

13/ 12-1656369 m

 

Agen

1/ 08-1586347 m

2/ 06-1116900 m

 

Zodra er meer bekent is over de lossing van beide vluchten weer een bericht. Voor iedereen die duiven mee heeft dit weekend veel succes.

 

Pascal

Onverwachte verrassing

geplaatst in: Geen categorie | 0

Afgelopen weekend was het prachtig duiven weer en voor ons genieten van de aankomsten. Het begint s morgens als ik thuis kom van mijn nachtdienst en zie dat de duiven van Vierzon om 06.30uur zijn gelost. Dat wordt een kort nachtje dacht ik!!!! Met deze wind in Frankrijk en de rest van de vlieglijn kunnen de duiven een aardige snelheid maken. De wekker om 11.15uur gezet en toen ik net wakker was belde Cees om te melden dat de duiven van Peronne (07.30uur gelost) als raketten naar huis waren gekomen. In een sneltreinvaart richting Cees gegaan en die melden dat we nog één duif moesten krijgen van deze vlucht. Dit is een duifje die met een handicap heeft gevlogen, kregen hem een aantal weken geleden terug met een halve staart en hebben hem toen rust gegeven. Dit was weer zijn eerste vlucht want de staart was weer voor de helft ingegroeid en voldoende om hem mee te geven. Deze doffer kwam gelukkig voor de duiven van Vierzon weer terug op het hok.

Toen was het wachten op de dagfond vlucht Vierzon, hadden de verwachting dat de duiven rond 12.00uur zouden moeten komen met de info van de ochtendvlucht. Dit liet iets langer op zich wachten, toen om 12.48uur een duif aan kwam vallen en direct naar binnen ging. Het was onze tweede getekende duif. Om 12.00uur dachten we dit kan wel eens een vroege duif zijn omdat onze eerst getekende nog niet was gearriveerd. We moesten wachten tot 13.22uur voor dat zij ook het hok had bereikt. Met het afslaan bleek al dat we er goed bij zaten en s avonds werd dit bevestigd met de tiende plaats Afdeling 5 Rayon Oost met 4153duiven in concours. Een geweldige prestatie van dit duivinnetje die afkomstig is van Martin van Zon uit zijn “108”lijn.(zie ook Martin zijn blog http://www.martinvanzon.com/top-weekend/ )

In de club spelen we de 3 ,22 en 43 van 239 duiven, voor ons dus een onverwachte verassing.

In het samenspel de 4 ,105 en 206 van 986 duiven.

 

Afgelopen dinsdag was het inkorven voor de eerste overnachtvlucht St.Vincent waar wij niet aan deelnemen. Dit omdat we ons willen richten op de ZLU-vluchten en de duiven die we op de middaglossingen willen houden, geven we voor het eerst mee op Agen over twee weken. Vanavond gaan we weer inkorven voor de midfond vlucht Pontoise waar alle duiven die goed zijn op meegaan exclusief de duiven van Pau want die moeten maandagavond ingemand worden. En de duiven van Agen omdat die vandaag of morgen op een nestje komen(tweede ei moeten leggen). Voor Pau hebben we 14 duiven klaar gemaakt en beslissen we maandagmorgen welke er daadwerkelijk meegaan op deze vlucht. Aanstaand weekend ziet het weerbeeld er weer goed uit voor de vluchten die moeten worden afgewerkt, iedereen succes.

 

Pascal

Goede vooruitzichten

geplaatst in: Geen categorie | 0

Vandaag twee vluchten voor ons op het programma, Vierzon en Peronne. Donderdagavond 25 duiven ingekorft voor tweede dagfond vlucht vanuit Vierzon. Allemaal jaarlingen zoals we met elkaar hadden afgesproken aan het begin van het seizoen. Jaarlingen alle dagfond vluchten en eventueel aan het einde van het programma nog een middaglossingsvlucht.

Als eerste en tweede getekende hebben we de duivinnetjes gezet die afgelopen weken goed afkwamen, laten we hopen dat ze deze trend doorzetten op de volgende vluchten. Wij hebben een ieder geval veel vertrouwen in deze twee duiven.

Op Peronne hebben we 22 duiven mee. Duiven die geblesseerd zijn en naar Pau moeten hebben we thuis gehouden. Afgelopen weekend weer drie gewonden duiven van de vlucht Roye teruggekregen, dus de ziekenboeg komt op deze manier aardig vol te zitten. Maar deze duiven krijgen allemaal nog een kans als ze volledig zijn genezen.

De weergoden zijn ons goed gezind dit weekend, het wordt op heel de vlieglijn prachtig weer vandaag. De wind komt uit het zuidwesten en draait iets meer door naar het westen aan het einde van de vlieglijn. Worden dus twee mooie vluchten om op te wachten en zullen waarschijnlijk op tijd worden gelost.

 

Iedereen succes vandaag.

 

Pascal

Een vlucht voor het zelfvertrouwen

geplaatst in: Geen categorie | 0

Na een dag uitstel waren de duiven gisteren om 07.15uur gelost in Roye. Het uitstellen op zaterdag was een wijze beslissing en mooi op tijd doorgegeven zodat de mensen ook nog iets met hun vrije zaterdag konden doen. Wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de jongen te enten tegen de pokken met het kwastje. Zo krijg je ook weer even de duiven in de hand en kunnen we wel stellen dat de kweek dit jaar weer goed geslaagd is. Als ze nu een beetje gaan wegtrekken tijdens het loslaten kunnen we ze langzaam aan gaan africhten.

Roye werd een mooie vlucht met een goed verloop wat voor onze duiven goed is geweest voor het zelfvertrouwen, na afgelopen weekend konden ze dit wel gebruiken. Om 10.28uur arriveert onze eerst getekende duif en 10.35uur de tweede getekende. Deze twee duivinnen kwamen de afgelopen weken goed op tijd thuis en daarom hadden we ze als getekende gezet. In de club en samenspel hadden deze duiven prijs. Ook volgende week op tweede dagfond vlucht gaan ze weer als getekende de mand in. Na deze eerste twee duiven kwamen de duiven goed achter elkaar naar huis, maar met afslaan misten we er nog 3 van de 69. Gisterenavond rond 20.30uur kreeg ik een berichtje van Cees dat de 15-1738037 op de klep was gevallen. Deze doffer had een flink stuk gevlogen kon hij wel zien. Bij deze doffer staat het oriëntatiesysteem nog niet zoals het hoort te zijn, we gaan daarom ook voorzichtig met hem doen, want het was toch de beste jaarling van het hok op de overnacht(middag) vorig jaar. Vanmorgen kwamen de andere twee duiven thuis en deze waren licht gewond (geschaafde borst), wat dan ook weer is te verklaren dat deze duiven niet op dezelfde dag thuis zijn gekomen. Alles weer thuis en klaarmaken voor de volgende vlucht.

Gisterenavond op de jaarlingen na alles bij elkaar gelaten, zodat ze op een nestje kunnen komen voor de eerste overnachtvlucht. Jaarlingen gaan volgende week weer mee op tweede dagfondvlucht van dit seizoen (Vierzon).

 

Nog een fijne tweede pinksterdag.

 

Pascal

Aangepast weekend

geplaatst in: Geen categorie | 0

Allereerst wil ik de afdeling een compliment geven omdat ze het programma hebben gewijzigd na het slechte verloop afgelopen weekend. Een dag later inkorven en een andere losplaats is een prima oplossing.

Heel de week ging over het verloop van vorig weekend en de zware verliezen die zijn geleden, met bij veel liefhebbers ook bewezen goede duiven. Las deze week op de afdelingssite Friesland ’96 de condities van afgelopen zaterdag en wat me heel erg opviel was de luchtvochtigheid 30%.

Met een oostenwind weten we dat de luchtvochtigheid daalt omdat de lucht van land komt, maar dat die zover daalt komt volgens mij niet veel voor, met de daarbij komende hoge temperatuur geeft dat veel problemen. zoals:

*Droge ogen

*Een droge keel

*Een droge neus

*Meer last van luchtwegaandoeningen

*Droge slijmvliezen

Als je een tabel bekijkt met gemiddelde luchtvochtigheid over een jaar genomen, zie je dat het afgelopen zaterdag extreem laag was. Wel kan het in het voorjaar voorkomen dat de luchtvochtigheid flink daalt. Op zulke zeer droge dagen is de lucht diepblauw van kleur, loopt de temperatuur overdag snel op om ’s avonds weer sterk te dalen.

Dit kan mede denk ik de oorzaak zijn van het slecht verlopen van de vluchten afgelopen weekend over heel het land. De duiven kregen hierdoor snel dorst en konden onderweg slecht aan water komen. Ook omdat het de afgelopen weken zeer droog is geweest. Zondagmorgen kregen we een duivin terug met wat later bleek geïrriteerde onderste luchtwegen, wat ze kunnen oplopen met droge lucht en zware inspanning. Deze duivin drie dagen een orni tablet opgestoken en de problemen waren weer opgelost. Ook het verhaal wat ik in mijn vorige blog schreef over de opgevangen duif in de supermarkt, alleen wat drinken en de duif is weer teruggekomen op eigen hok. Hieruit kun je wel opmaken dat de duiven met uitdrogingsverschijnselen te maken hebben gehad.

 

Op ons hok vielen de verliezen gelukkig erg mee. Missen er nu nog 4 van de 75. Woensdag nog een duif terug met een verwonding op zijn rug, waarschijnlijk gepakt door een roofvogel.

Vanavond gaan we de duiven inkorven voor de vlucht vanuit Roye voor ons 286km, we geven vermoedelijk rond de 65 duiven mee. De duiven die zondagmorgen na 10.00uur zijn gekomen laten we thuis.

Duiven zijn deze week goed hersteld na vorige week, begin van de week was nog wel te zien aan de mest en vlieglust dat ze het niet cadeau hebben gekregen op Blois. Dagen erna heel snel herstel en vlogen ze weer goed, dus daarom besloten om de gewijzigde vlucht vanuit Roye mee te doen.

Weerbeeld voor zaterdag is wat we nu weten een beetje wisselvallig met een wind uit het noordwesten, zondag ziet er op dit moment beter uit. Hoop dat het een beetje mee zit met het weer, zodat de duiven een goede vlucht kunnen afwerken. Wat weer heel belangrijk is voor het zelfvertrouwen van de duiven.

 

Iedereen succes aankomend weekend.

 

Pascal

De dag na een stroeve Blois

geplaatst in: Geen categorie | 0

Vandaag is de dag van wonden likken voor de meeste duivenliefhebbers in Nederland. Wat er gisteren met de duiven is gebeurd weet ik niet, maar we weten alleen dat het met een zuidoosten wind altijd lastig is. Het begon al in de morgen toen we hoorde dat de duiven die waren gelost in Chimay een heel slecht verloop had, dat wil niet altijd zeggen dat een andere vlucht ook slecht verloopt. Maar nu achteraf hoor je dat het in veel afdelingen over het hele land slecht verliep met de vluchten. De oorzaak zullen we nu nog naar moeten gissen, misschien over een tijdje dat er meer over bekent wordt zodat we hier ook rekening mee kunnen gaan houden. Dat de duiven enorme dorst hadden wisten we toen de eerste duiven bij ons arriveerde. De eerste minuten na thuiskomst zaten ze rond de drinkpot, zonder aandacht te hebben voor hun doffer of duivin.

Chimay hadden we geen duiven mee, dus het was afwachten hoe Blois ging verlopen. Om 13.52uur kwam er een duif aansteken en het was de “100”, een duivin die als jongen duif zich ook al meerdere malen had laten zien en waar we veel vertrouwen in hebben. Haar vader is een zoon uit onze Bruggeman doffer en de moeder een pure van de wegen. Ze heeft nu een andere naam gekregen, want een overbuurman kwam twee weken geleden eens kijken bij het thuiskomen van onze duiven. En hoorde toen dat de twee mensen die bijna altijd bij ons komen kijken (Ron Kooiman en Theo Scheel) een onderlinge competitie hadden. Hij wilde ook wel meedoen en koos de “100” en vanaf dat moment heet ze ”Aif”.

Dat de duiven dorst hadden bleek ook uit het verhaal dat ik werd gebeld onder het wachten op de duiven. Door een supermarkt eigenaar (Jumbo) uit St. Annaland (Zeeland) en vertelde dat er een duif was binnen gevlogen!!!!. Ze hebben hem op ons verzoek twee keer water gegeven en rond sluitingstijd weer losgelaten. Om 20.00uur gisterenavond arriveerde de duif weer op ons hok. Heb de man een bericht gestuurd en bedankt voor zijn goede zorgen. Duiven doen dus de raarste dingen om aan drinken te komen zo blijkt uit dit verhaal.

In de club en samenspel spelen we 20/21 prijzen van de 75 ingemanden duiven en beginnen met de vijfde prijs in de club.

Gisterenavond moesten er nog 18 duiven terugkomen, dus hoopte we dat er de volgende morgen nog een aantal zouden komen, wat je van fondduiven wel kan verwachten.

Al vroeg in de morgen zijn er weer 10 bijgekomen en over de rest van de dag nog twee, dus op zondagavond zijn er nog 6 duiven onderweg.

Hoop dat de verliezen bij andere duivenliefhebbers meevalt, want een weekend zoals deze zien we niet graag meer.

Pascal

 

 

Een week na Pontoise en een dag voor Blois

geplaatst in: Geen categorie | 0

Een week na:

Pontoise was vorige week een snellere vlucht als de week ervoor, dat was ook te zien op de uitslagen geen fondliefhebbers bij de eerste tien!!!

Wel was het opvallend dat meerdere liefhebbers een langere tijd moesten wachten op hun tweede duif of tweede groepje in onze club. Ook bij ons arriveerde de eerste drie duiven rond 11.15uur en toen moesten we bijna tien minuten wachten voordat de volgende met kleinere gaten er tussen naar huis kwamen.

In de club en samenspel spelen de eerste drie duiven nog prijs op deze vlucht.

Onze eerst getekende duif is achtergebleven, wat toch wel een dompertje voor ons is.

Hadden veel vertrouwen in deze doffer op de ochtendlossingen omdat hij zich al goed liet zien op de kortere vluchten, waarschijnlijk een ongeluk gehad.

 

Vorige week onze jongen duiven de verplichte Paramyxo enting gegeven, de teller stopte bij 74 duiven. Dit is een mooi ploegje om op de jongen duivenvluchten te spelen. De enting heeft gelukkig geen negatief effect gegeven op de gezondheid van de duiven. Ze vliegen deze week ook voor het eerst met z’n allen rond, dus over een tijdje als ze goed gaan trekken kunnen we ze voorzichtig gaan africhten.

Zoals het er nu uitziet is de planning om de vlucht vanuit Duffel(24-06) voor het eerst met de jongen mee te doen.

 

Een dag voor:

Gisteravond 75 duiven ingemand voor de eerste dagfondvlucht dit seizoen vanuit Blois.

Hebben enkele duiven thuis gehouden, waaronder de “900” deze duif heeft al een aardige leeftijd (11jaar) en zoveel ervaring op de overnacht dat hij een weekje rust krijgt van ons.

Een andere duif die thuis blijft kregen we vorige week thuis met zijn laatste twee slagpennen gebroken??, hoe dit is gekomen blijft voor ons een raadsel.

Zaterdag geven ze voor heel de vlieglijn mooi weer op, zelfs in Nederland tot 30 graden. De wind komt in Frankrijk uit het zuid-zuid-oost en draait op de vlieglijn naar het zuidoosten. Allemaal ingrediënten voor een mooie vlucht, na de lossing zaterdag gaan we hier hopelijk van genieten.

(overzicht van 8h>11h)

Iedereen succes zaterdag.

 

Pascal

Herkansing Pontoise dit weekend

geplaatst in: Geen categorie | 0

Na een raar verlopen vlucht vanuit Pontoise afgelopen weekend, morgen de herkansing. Want morgen worden de duiven weer vanaf dezelfde losplaats gelost (Pontoise).

Donderdagavond hebben wij 79 duiven ingekorft voor deze vlucht. Hadden er 80 moeten zijn, maar één van onze duiven had zich goed verstopt in de mand en werd door mij over het hoofd gezien en daarom niet ingemand. Vanmorgen heeft Cees deze duif weer op het hok gezet, zodat hij zich deze week kan voorbereiden op de dagfondvlucht volgende week.

Als het weer en de wind goed is volgende week, korven we al onze duiven in voor de eerste dagfondvlucht van dit seizoen, zodat ze een goede voorbereiding hebben voor de overnachtvluchten.

Een tweejarige doffer, waar we het vorige week al over hadden, hebben we thuis gehouden. Afgelopen woensdagmiddag hebben we deze doffer een lapvluchtje gegeven vanuit Gouda, zodat het GPSje weer gereset kon worden. Volgende week gaat hij gewoon weer mee naar Blois (dagfond).

Het weer van morgen ziet er niet goed uit, de voorspellingen lijken heel erg op dat van vorige week en hoe dat verliep weten we allemaal. Hoop dat de vlucht morgen een ander verloop geeft, zodat iedereen terug kan kijken op een mooie vlucht.

 

Iedereen succes morgen.

 

Pascal

Pontoise verrassende uitslag

geplaatst in: Geen categorie | 0

Een dag na de vlucht Pontoise kunnen we wel stellen dat het een bijzondere vlucht was, veel fondliefhebbers bovenin de uitslagen!!!

Met een ZW-wind kan je als fondliefhebber natuurlijk je prijsje meepakken in de uitslag, maar met deze weersomstandingheden (bewolking, storingen in de lucht) blijkt dat de fondduiven hier beter mee om kunnen gaan(ervaring) als de programmaduiven. In de uitslag van onze vereniging is dat ook heel duidelijk gebleken, meerdere fondliefhebbers hoog in de uitslag. Wij spelen de prijzen 13,38,39,40 enz. 10 van de 80 in de prijzen. En heel bijzonder is wel dat onze ”900” een super fondduif van 11 jaar oud, ook zijn prijs pakt met deze vlucht. Toen hij arriveerde als tiende duif zeiden Cees en ik al tegen elkaar dat dit een raar verloop van de aankomsten zou worden. Zaterdagavond waren 79 van de 80 duiven thuis, een duivin van 2014 is nog onderweg. Hoop wel dat zij nog terugkomt want het is toch een favorietje van ons.

Volgende week staat weer Pontoise op het programma, gaan de duiven deze week weer klaar maken voor deze vlucht.

Een twee jarige doffer was vorige week een paar uur na de uitslag pas thuis en gisteren ook weer s’avonds rond 18.30uur. Deze doffer laten we een weekje bijkomen, want vorig jaar was deze duif beste jaarling op ons hok en tevens duifkampioen in de vereniging op de overnacht.

Pascal

Eerste Blog voor onze website

geplaatst in: Geen categorie | 0

Vandaag schrijven we onze eerste blog voor de website, waar we heel trots op zijn en blij met het eindresultaat.

De bedoeling van de blog is om u een inzicht te geven hoe wij de duivensport beleven en bij de overnachtvluchten een voor en nabeschouwing te publiceren.

 

Het seizoen 2017 is al in volle gang en donderdagavond hebben we 80 duiven ingekorft voor de vlucht vanuit Pontoise (midfond) voor ons 370 kilometer. Volgens het vluchtprogramma zouden we Nanteuil vervliegen dit weekend, maar door de hevige regenval is de losplaats veranderd in een grote modderpoel lezen we net op de afdelingssite en wordt er uitgeweken naar Pontoise.

Het wordt de vijfde keer dat de duiven in de mand gaan, had eigenlijk de zevende keer moeten zijn, maar de doordeweekse africhtingen hadden geen doorgang i.v.m. slechte weersvoorspellingen.

Op deze manier komen de duiven ook ruimschoots aan de kilometers die ze moeten maken voor de eerste overnachtvlucht.

We spelen de duiven op deze vluchten in op dubbel weduwschap en gaan ze dan koppelen voor de eerste overnachtvlucht, zodat ze worden ingekorft op 10 dagen broeden.

 

De afgelopen weken kwamen de duiven goed naar huis en dat is voor ons belangrijker als prijs spelen op deze vluchten.

Alles loopt volgens planning, duiven zijn gezond en trainen goed, dus wij zijn tevreden.

 

Zaterdag de vlucht vanuit Pontoise, hoop dat het weer een beetje wil meewerken zodat de duiven gelost kunnen worden. Vandaag op meteofrance gekeken en ziet er niet zo rooskleurig uit.

We wachten het af en houden u op de hoogte na de vlucht.

 

Pascal