Eerste overnachtingsvlucht 2019

geplaatst in: Geen categorie | 0

Dinsdagavond hebben we 9 duiven ingekorft voor de eerste overnachtingsvlucht van dit seizoen de nationale klassieker St.Vincent.
We hopen dat het een mooie en eerlijke vlucht wordt, met het weerbeeld wat tot nu toe bekent is ziet het er niet naar uit dat op vrijdagmiddag kan worden gelost. Dit kan natuurlijk nog veranderen, dus we wachten rustig af.
In totaal zijn er 78 duiven ingemand in ons NIC, dus geeft 20 prijzen om te verdelen.
Voor de afdeling zijn er nog geen cijfers bekent, maar dat het meer duiven zijn als vorig jaar betwijfel ik.

Afgelopen weekend vlogen we de verplaatste dagfond vlucht vanuit Vierzon (was Issoudun), dit is op zijn minst goed verlopen!!! Veel liefhebbers missen nog veel duiven die niet thuis zijn gekomen. Veel vlieghokken in de afdeling zijn gehalveerd of nog erger. Er is veel geschreven op sociale media, maar laten we hopen dat dit de laatste keer is geweest dat we voor een competitie gaan lossen i.p.v. het belang van de duif. We moeten de juiste mensen laten beslissen die het dichtst bij de duiven zijn en dat is de lossingscommisie.

Afgelopen week de jongen duiven geënt voor de paramixo/paratyfus, de dag erna geen problemen gezien dus ze hebben het goed doorstaan. Kan wel eens voorkomen dat ze er een lichte terugval van krijgen, voor het eerst in de mand, stress enz.
Als het weer het toelaat gaan we volgende week langzaam aan beginnen met africhten van de jongen.
Voor de jaarlingen die mee waren op Vierzon hadden we in de planning om ze te koppelen na deze vlucht om zo klaar te maken voor hun eerste overnachting (middaglossing), maar zoals boven al beschreven zijn er bij ons ook achterblijvers. We hadden 12 koppels mee en hebben 12 doffers thuis en 6 duivinnen. Toen hebben we besloten om ze op weduwschap te houden en zo een vlucht te kiezen wanner ze weer helemaal zijn hersteld van deze vlucht. Vierzon van dit weekend kan je wel vergelijken met een overnachtingsvlucht, met zoveel vlieguren en voor de meeste duiven een nacht er tussen.
Dinsdagmiddag even met Cees de duiven bekeken en zagen dat ze goed zijn hersteld van deze inspanning, mest was weer prima en ze voelde weer goed aan.
De planning op ons hok loopt ook gewoon door, dus zijn de duiven voor de aankomende ZLU en sector vlucht aan het voorbereiden.

Pascal

Eerste blog 2019!!!

geplaatst in: Geen categorie | 0

De eerste blog van het jaar 2019!!!, vorig seizoen was voor ons een grote tegenvaller met zware vluchten op de overnachting en de duiven die we niet op het niveau kregen zoals we het graag hadden gezien. De winterperiode hebben we gebruikt om alles te evalueren en eventuele aanpassingen door te voeren voor het seizoen 2019. Op het gebied van de voeding hebben we in 2018 een fout gemaakt, op de momenten dat de duiven moesten gaan oplopen stopte ze met eten. We hebben hier naar gekeken en besloten om een nieuw systeem te hanteren met een mengeling die we tot aan de midfondvluchten gaan gebruiken en niets extra’s meer.

Als de overnacht vluchten gaan beginnen de mengeling verrijken voor het oplopen van de duiven en hopen dat de duiven op deze manier blijven eten. De huisvesting van de duiven beviel ook nog niet na de nieuwbouw in 2016!!. We hebben een bijzonder hok dat weten we maar moesten hier toch nog iets aan veranderen om het te verbeteren. In het seizoen kregen we teveel wisselingen op het hok waardoor we de ramen moesten openen en de andere dag weer moesten sluiten of gedeeltelijk. Dus de verluchting moest worden aangepakt, hierover gesproken met Martin en een plan van aanpak gemaakt met de mensen die ons kwamen helpen. Het lange gedeelte van het dak hebben we gesplitst zodat de hokken weer apart een verluchting hebben. Op het weduwnaars hok de golfplaten iets verhoogd voor extra verluchting via het dak. Na deze aanpassingen hebben we de ramen gesloten en zijn tot nu toe niet open geweest en voelt het vele malen beter aan in het hok.

Hieronder enkele foto’s:

 

Kweekhok

Op het kweekhok zijn ook weer nieuwe duiven gekomen met het doel om op de ochtendlossingen beter te presteren, want dat zijn volgens ons toch de mooiste vluchten.

We hebben nu ongeveer een 70 jongen gespeend en alles loopt volgens planning. We hebben de jongen dit jaar verdeeld over twee hokken, omdat de ervaring was dat als er teveel duiven in het hok zaten het aantal aan het einde van het seizoen +/- 50 was. Dit gebeurde elk jaar vandaar de verdeling van 30 / 40. De eerste 30 vliegen goed hun rondjes en de andere gaan nu allemaal in de lucht.

 

Planning 2019

Het nieuwe seizoen begonnen met een mooie ploeg duiven waarvan ongeveer 50% jaarlingen, ook dit jaar weer 24 meerjarige weduwnaars op het hok en de rest wordt gekoppeld voor de overnachtingen. Van begin af aan meegedaan met de vluchten en zoals elk jaar spelen we de duiven op volledig weduwschap in, tot dit weekend want nu blijft er een gedeelte bij elkaar voor de aankomende overnacht vluchten (sector St.Vincent, Bordeaux en Pau ZLU). Over twee weken de rest van de nestduiven koppelen en dan zit alles klaar voor het overnacht seizoen.

Afgelopen weekend alle duiven mee gehad naar de eerste dagfond vlucht van dit seizoen, het was een pittige vlucht met veel storingen en regen onderweg. Wij spelen in de vereniging 16 duiven in de prijzen en beginnen met prijs 5 van 346 duiven. Dit geeft al aan dat er onderweg problemen zijn geweest en de overnacht duiven daar minder last van hebben weten we uit ervaring, voorgaande jaren is dit ook een aantal keren voorgekomen dat er veel overnacht liefhebbers op de dagfond een goed prijspercentage hadden als de vlucht stroef verliep. Zijn tevreden over het verloop van de vlucht en voor ons zijn de duiven nu klaar om voorbereid te worden voor de overnachtingsvluchten.

 

Pascal

Pau 2018 is onderweg.

geplaatst in: Geen categorie | 0

Afgelopen maandagavond ingekorft voor de eerste ZLU vlucht van dit seizoen, dit is als elk jaar de vlucht vanuit Pau. We hadden +/- 20 duiven klaargemaakt voor deze vlucht. Maandagochtend met z’n drieën gekeken welke er goed genoeg voor stonden om deze zware klus vanuit Pau af te werken. Duiven stonden er prima voor, maar hebben toch een keuze gemaakt om hele koppels mee te geven aangevuld met weduwnaars. Cees is alleen gaan inkorven die avond in het altijd goed geregelde inkorfcentrum 1738 Hendrik ido Ambacht. Had zelf de nachtdienst en ga altijd in de avond nog een paar uurtjes slapen voor dat we aan het werk gaan. We hebben 11 duiven ingemand en in Nederland zijn er 3.530 duiven ingezet, internationaal zijn er totaal 11.739 duiven onderweg naar Pau.

De voorspellingen voor het weer de gehele vrijdag is goed met een wind uit Noordoostelijke richting en temperaturen die maximaal oplopen tot 23 graden in het zuiden. Op de vlieglijn zal de wind meer uit het Noorden gaan komen en zal de temperatuur gaan dalen. Als deze voorspellingen goed zijn zullen er geen duiven op de vrijdag in Nederland arriveren, dus wordt het vroeg opstaan zaterdagmorgen.

Iedereen succes met de duiven aankomend weekend

Pascal

Tweede Pontoise

geplaatst in: Geen categorie | 0

Afgelopen donderdag ingekorft voor de vlucht uit Pontoise, hebben 71 duiven in de mand zitten. Gisteren zijn de duiven niet gelost i.v.m. het weer en uitgesteld tot morgen. Cees belde gisteren in de middag dat het een wijze beslissing was geweest om niet te lossen want hij was onderweg naar La Roche in België en had de hele reis zware bewolking met dreigingen in de lucht gehad.
De vorige editie vanuit Pontoise op 05 mei was een pittige, hopen dat het deze keer iets minder zwaar wordt voor de duiven. Op 05 mei hadden we 84 duiven mee en waren om 08.30uur gelost met een NO-wind op de gehele vlucht lijn, de temperatuur was ook hoog voor de tijd van het jaar op deze dag. Met deze condities wisten we dat ze het niet cadeau kregen op deze vlucht maar rond 13.30uur zouden er wel duiven zijn dachten we. Want rond de 75 km/uur moest kunnen op deze afstand, voor ons is Pontoise 370km. Zelf was ik niet aanwezig bij het hok, want waren heerlijk een weekje op vakantie in Vogelwaarde (Zeeland). Via de telefoon vernomen van Cees dat de duiven op zich lieten wachten tot 14.33uur en met een gat van twintig minuten pas de tweede duif arriveerde was wel duidelijk dat het een lange zit zou worden die dag. In de avond moesten er nog 14 duiven thuiskomen, wat toch een flink aantal is!!!. Het verlies is bij vier duiven gebleven, maar de laatste duif hebben we nog gekregen een dinsdag na dat weekend. Deze duif had duidelijk buiten overleefd aan de kleur van zijn ogen te zien en het gewicht wat was afgenomen. Bij enkele duiven die niet op zaterdag thuis waren gekomen bleek later dat ze toch iets hadden opgelopen van deze vlucht, verwondingen en zelfs op één pen na de staart eruit bij een duif. Waarschijnlijk gekomen door de kopwind en de duiven dan heel laag gaan vliegen. Vorige week hadden we besloten om niet in te korven, op het programma stond de vlucht vanuit Fontenay. Voor de zaterdag gaven ze een ZO-wind op wat altijd lastig is voor duiven en ze hadden het zwaar gehad afgelopen zaterdag, dus een weekje rust was prima. Zo konden we wel mooi bij Martin gaan kijken die middag. Rond 13.00uur waren we aanwezig en hebben genoten van de aankomsten vanaf 13.40uur met de eerste t/m derde getekende voorop!!!. Duiven hadden wel alles moeten geven en kregen het ook deze vlucht niet cadeau. Voor ons een bevestiging dat we een wijze beslissing hadden genomen om niet mee te doen deze vlucht. Duiven moeten zeker aan de kilometers komen en dat komen ze makkelijk dit jaar, maar je hoeft ze niet bewust kapot te spelen voor dat de echte vluchten voor ons gaan beginnen.

Hengstdijk
Twee weken geleden dus een weekje op vakantie geweest naar Vogelwaarde en enorm genoten wat mede te danken was aan het mooie weer die week. Maar op de zaterdag begon het toch een beetje te kriebelen en had al gezien dat afdeling Zeeland had gelost om 08.00uur in Fontenay en dat is rond de 360km voor de omgeving waar we zaten die week. In Vogelwaarde had ik al een paar keer duiven zien vliegen die week, maar 3.5km verderop ligt het plaatsje Hengstdijk en daar woont de fondspeler Jac van den Bosch die met veel duiven speelt en was benieuwd of hij ook duiven mee had op Fontenay. Ben op de fiets gestapt en naar de receptie gereden van het recreatiepark waar Jac van den Bosch woont met zijn vrouw Lida. Na een telefoontje heel hartelijk ontvangen bij hun thuis en na een rondleiding over de accommodatie gingen we zitten om de duiven op te wachten vanuit Fontenay. Het formulier met snelheden werd erbij gepakt en elke keer gecorrigeerd naarmate de tijd verstreek. Toen rond 14.30uur viel de eerste duif op het hok, maar hele koppels tegelijk vielen er niet dus werd het al snel duidelijk dat het een zware vlucht was voor de duiven.
Rond 16.00uur weer richting mijn vakantie adres gegaan, maar toen hadden Jac en Lida nog niet de helft van hun duiven thuis. Het was dus niet alleen bij ons in de afdeling dat de duiven stroef af kwamen, maar waarschijnlijk door het hele land.

Aanzicht van de hokken in Hengstdijk

Jongen duiven
Afgelopen vrijdag de jongen duiven de verplichte enting gegeven tegen paramixo. We hebben de combinatie enting gegeven van Salmonella/pmv, dit doen we al een aantal jaar en bevalt heel goed. Voor het eerst de duiven allemaal weer in de hand gehad en zijn zeer tevreden over het kweek resultaat van dit jaar. Hierna nog de pokken enting en ze zijn klaar voor het vliegseizoen. De jongen vliegen goed, maar echt wegtrekken doen ze nog niet echt vandaar het voer iets lichter gemaakt zodat ze deze week hopelijk wegtrekken. Zodra ze dit goed gaan doen wordt het tijd om langzaam aan te gaan africhten.

Het weer ziet er fantastisch uit vandaag met een wind vanuit het oosten wordt het een prachtige dag.

Iedereen succes met de duiven.

Pascal

Koningsvlucht !!!

geplaatst in: Geen categorie | 0

Vanavond ingekorft voor alweer de laatste vitesse vlucht vanuit Peronne met één nacht mand, voor ons ongeveer 258 kilometer. Voor de vervoerders altijd een race tegen de klok om op tijd aan te komen in deze losplaats. We hebben 84 duiven mee, met uitzondering van de duiven die een blessure hadden opgelopen bij de tweede vlucht van dit jaar uit Asse-Zellik en nog niet volledig zijn hersteld. Deze duiven gaan helemaal niet meer mee of als ze op tijd zijn hersteld de vitesse 2. Het weer voor morgen is erg wisselvallig met een stevige wind uit het Zuidwesten, wolkenvelden met af en toe een regenbui. Hoop dat er een periode in de ochtend is dat er gelost kan worden, want voor zondag zijn de voorspellingen niet zo best. Vorige week was een mooie vlucht voor ons om te kijken naar de aankomsten en tevens voor de duiven een prima vluchtje. Maar toch een doffer verspeelt op deze vlucht, deze doffer was al een keer te laat en later bleek ook dat hij was aangevlogen. Hier was hij volledig van hersteld, want trainde gewoon mee met de rest van de groep voor minimaal een week. Wat de reden hiervan is weet ik niet, waarschijnlijk niet goed genoeg!!!
De duiven die weer voor de eerste keer mee waren geweest zijn goed thuis gekomen en zijn dus weer volledig hersteld.
De jongen duiven gingen deze week vanaf maandag echt goed vliegen, iets lichter gaan voeren om ze nog meer aan het trainen te krijgen aankomende week. De groeps verdeling van de jongen werkt tot op dit moment naar behoren. Als beide groepen goed vliegen gaat Cees ze samen loslaten, scheelt weer in het werk!!!.

Hoop dat iedereen een leuke koningsdag heeft gehad en succes voor morgen.

Pascal

Zomerweer in de lente!!

geplaatst in: Geen categorie | 0

Tijdens het schrijven van deze blog schijnt het zonnetje uitbundig, gisteren 19-04-18 zijn de records verbroken wat de temperatuur aangaat en was het nooit daarvoor zo warm geweest op deze datum. Voor de duiven is een zomers voorjaar ook gunstig zo kunnen ze elke dag trainen en hebben de vluchten ook allemaal doorgang in het weekend zonder een dag uitstel. Afgelopen twee weken geen tijd gehad om een blog te schrijven door drukke werkzaamheden, maar vorige blog vertelde ik dat het goed ging met de gezondheid, fitheid en voorbereiding van de duiven. Dit is nog steeds zo en hebben we vorige week ook bevestigd gekregen van dierenarts Ko Schoenmakers. We zijn op maandagavond bij hem langs geweest in Ijsselstein op het inloop spreekuur van Traviko. Hier hadden we mest meegenomen van de vliegers en kwekers om te laten onderzoeken, tevens drie vliegers voor een keeluitstrijkje. De uitslag was dat de duiven niets onder hun leden hadden en dat in deze tijd van het jaar dat er toch veel ziektes heerste wat Ko ons wist te vertellen. Twee vitesse vluchten hebben we meegedaan en deze kwamen beide uit Asse-Zellik. Twee weken geleden kwam de eerste Asse-Zellik met een ZO-wind naar huis, dit is toch altijd lastig voor de duiven en dit zagen we deze keer ook weer gebeuren. Ze waren om 10.45uur gelost en de eerste duiven bij ons vielen rond het middaguur en kwamen heel gespreid tot aan de avond naar huis. Waaronder ook vier gewonden duiven aan hun vleugel en hals en één was helemaal kaal aan de onderkant. Die avond moesten er nog twee duiven thuis komen, de volgende morgen zat één van hen op de klep en deze was ook gewond geraakt waardoor de teller op vijf kwam te staan met gewonden duiven. De week erna weer naar Asse-Zellik en deze keer met een zuiden wind gelost om 11.45uur, dit omdat in de ochtend er nogal wat nevel was en dit pas later was opgetrokken. Deze editie van Asse-Zellik had een beter verloop met een snellere thuiskomst van de duiven, tevens kwam de laatste duif van een week daarvoor ook nog naar huis. Dus zijn we nog geen duiven verspeeld dit seizoen, maar zitten er wel enkele op de reservebank i.v.m. blessures. Vanavond inkorven voor Quievrain wat voor ons ruim tweehonderd kilometer is en we hebben er rond de tachtig die mee kunnen op deze vlucht. Het weer ziet er goed uit en de wind komt uit het Noord-Oosten, dus prima condities voor een mooie vlucht.

Iedereen succes dit weekend.

 

Pascal

het is weer begonnen

geplaatst in: Geen categorie | 0

Het seizoen 2018 is begonnen dit weekend, de eerste africhting vanuit Meer is vervlogen op zaterdag 31 Maart.

Hadden 7 laten jongen 2017 mee, deze hadden alleen de africhtingen met de kar van P.V. de Zwaluw te Oudewater in de vleugels. Vandaar dat we ze gelijk vanaf het begin wilde meegeven in het nieuwe seizoen. De eerste duif arriveerde na ruim een half uurtje en de rest kwam aardig verspreid naar huis. Dan blijkt weer eens dat deze duiven toch meer moeite hebben dan de jongen die het hele jongen duiven programma hebben afgewerkt. Uiteindelijk waren ze in de middag allemaal weer teruggekeerd op het hok.

Volgende week voorspellen de meteorologen mooi weer voor in het weekend, dus gaan alle duiven mee zoals het er nu voorstaat. Asse-Zellik staat dan op het vluchtprogramma. Morgen gaan we ze voor het eerst nog even een stukje wegbrengen(+/- 25 km) zodat de gps-jes weer worden gereset.

Zoals alle voorgaande jaren hebben we als vereniging gebruik gemaakt van de eerste africhting om alle constateerapparatuur te testen van alle liefhebbers en inkorfsystemen van de vereniging. Vandaar dat er ook een uitslag was gemaakt en tot onze verbazing stonden wij er ook nog op vermeld!!!.

 

Deze winter hebben we niet stilgezeten en zijn er weer nieuwe duiven op het kweekhok gekomen, dit ter versterking van het vlieghok in de toekomst. Er zijn inmiddels rond de 80 jongen gespeend en deze hebben we verdeeld over twee hokken. De afgelopen jaren hadden we dezelfde hoeveelheid duiven op één hok en bleven er altijd gemiddeld 60 over aan het einde van het seizoen. Wij zijn van mening dat dit dan ook het maximum is wat dit hok kan hebben vandaar deze verdeling van 60/20. De jongen zijn prima opgekomen, dit mede door de toediening van Jan Smit kruidenelixer in het water op het kweekhok. Prima mest over de hele periode en geen afvallers. De afgelopen jaren gaven we dit ook aan de duiven, maar sinds dit jaar weer rechtstreeks bij Jan Smit vandaan en hebben het twee weken achter elkaar gegeven met een extreem effect op de duiven. Duiven zaten er nog strakker bij en de mest was perfect. Daarna drie a vier keer in de week gegeven met een prima resultaat.

 

Deze periode ook gebruikt om met elkaar veel te praten over de duiven (Terugkijkend en zeker kijkend naar de toekomst). Kweekkoppels gemaakt op papier, verzorging van de duiven en zeker over het voersysteem voor dit jaar. Gaan het dit jaar op een andere manier proberen wat voeren betreft, want hebben het idee dat we de duiven tekort deden de afgelopen jaren.

Het vlieghok hebben we deze winter aangepast om nog meer zonlicht in de hokken toe te laten, invliegkleppen vervangen door plexiglas met als resultaat veel lichtere hokken. Ook het besluit genomen om met 24 weduwnaars te gaan vliegen en daarvoor een hok verbouwd tot weduwnaarshok. Nu zijn er twee hokken van 12 weduwnaars naast elkaar. Rest van de koppels gaan weer op nest naar de overnachtvluchten.Deze nestduiven zitten nu overigens op weduwschap om in te vliegen en worden gekoppeld naar de ochtendlossingen toe waar ze voor ingedeeld zijn. Dat ze met inkorven op +/- 10 dagen broeden zitten.

De voorbereiding op het nieuwe seizoen begon al eind 2017 met het reinigen van de duiven voordat de rui echt ging beginnen. Duiven kwamen niet meer los om de rui te stimuleren.

Mestonderzoek laten verrichten door Ko Schoemakers en duiven mankeerde niets, waarna we ze de verplichte enting tegen de paramixo hebben gegeven.

Begin van 2018 een paratyfuskuur met aan het einde een enting daartegen.

De vliegers hebben de eerste ronde van de kwekers grootgebracht en hebben in de periode van broeden een kuur tegen het geel gekregen en vorige week de duiven behandeld tegen de luizen.

De vliegers zijn dus helemaal klaar voor het nieuwe seizoen en hopen dat het een mooi seizoen wordt, wij hebben er een iedergeval weer veel zin in.

Pascal

pffffffff!!!!! Laatste marathon vlucht van het seizoen zit erop

geplaatst in: Geen categorie | 0

Het laatste weekend met de oude duiven heeft niet gebracht wat we er van hadden verwacht. Vrijdagmorgen gaan de duiven los om 07.00uur in Perpignan en de weersomstandigheden zijn prima, met in het begin een NW-wind draaiend naar ZW-wind. Die zelfde avond moeten er duiven doorkomen dat kan bijna niet anders!!!. De meldingen op de website van Pipa blijft heel lang leeg, totdat de eerste meldingen komen op 750/800km rond 18.30uur. Dan ga je rekenen en kom je tot de conclusie dat het moeilijk gaat worden voor onze duiven op een afstand van 1045km om die avond door te komen. Het wordt in deze periode al een stuk sneller donker dan in de maanden juni/juli, dus met dezelfde snelheid van de eerste meldingen zouden we theoretisch rond 21.30uur een duif kunnen verwachten. Eerste melding in Nederland om 20.22uur in Kerkrade 949km en dan komt er een melding vanuit Klaaswaal wat een afstand is van 1025km om 21.38uur. Als de neutralisatietijd in gaat (22.35uur) zijn er rond de 12 meldingen in Nederland. Zaterdagmorgen weer vroeg bij de hokken aanwezig en dan zie je op de meldingslijst dat er toch duiven in de nacht zijn gevallen. Het concours verloopt heel stroef voor een vlucht die al in de avond ervoor begint. Wat hebben de duiven in de nacht meegemaakt?, hebben er regenfronten in de lucht gehangen die roet in het eten hebben gegooid?. Zaterdagmorgen was het op veel plekken slecht weer en ook in Noord-Frankrijk en België want de duiven met een zaterdaglossing worden uitgesteld of later in de morgen gelost. Dus hoogst waarschijnlijk hebben de duiven van Perpignan op vrijdagavond al veel rottigheid op hun dak gekregen onderweg naar huis.

 

Bij ons arriveert de eerste duif om 12.35uur dit is de 430ste nationaal en de tweede pas om 16.20uur en dat is prijs 1184 van de 1198 prijzen nationaal. Het concours loopt dus tot ongeveer 16.30uur op onze afstand, wat relatief lang is. We hadden 11 duiven mee en missen de 2de,3de en 4de van de inkorflijst nog!!!!?, dit zijn bewezen duiven die hun prijsje al hebben verdiend en we balen enorm dat deze duiven nog niet terug zijn gekomen. De laatste duif die thuis is gekomen kon ik zondagavond rond 21.00uur van de straat pakken, deze doffer had zich helemaal gegeven en zat in een hoekje van de tuin. Hij had een flink stuk (om)gevlogen wat aan zijn vleugels was te zien en had heel wat lichaamsgewicht ingeleverd. Waar heeft deze doffer gezeten en waar zijn onze achterblijvers, dit zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. We kunnen alleen maar gissen, dat de duiven door de weersomstandigheden een heel stuk van hun vlieglijn zijn geraakt en tegenwind weer naar huis moesten komen met alle risico’s onderweg. Hoop dat de duiven nog terug keren naar ons hok. Na zo’n weekend zit je aardig in een dip maar gelukkig hebben we genoeg “veerkracht” om dit om te zetten naar een positieve kijk naar de toekomst. We zullen vol goede moed doorgaan met het opbouwen van onze duivenstam. Tevens zal in deze periode ook nog een aanpassing aan het hok plaats vinden om een nog beter klimaat op de hokken te creëren.

 

Het seizoen voor de oude zit erop en geven de duiven vanaf nu rust, om aan de ruiperiode te beginnen. We zullen ze zeker wel een aantal keren per week laten vliegen, maar dan is het lekker freewheelen rond het hok.

Voor de jongen duiven staan nog drie vluchten op het programma met aanstaand weekend Pontoise, vervolgens nog Pt.St. Maxense en Fontenay Sur Eure.

In verband met het zondag thuiskomen en maandag heel de dag slecht weer, zijn de jongen maar twee keer los geweest tot donderdag!!!.Om deze reden hebben we de vlucht vanuit Pontoise voorbij laten gaan en hebben alle jongen op vrijdagavond ingekorft op de nalijn vlucht vanuit Duffel.

We hebben ook nog een 30 tal late jongen zitten die we gaan opleren met de kar in Oudewater. Deze vereniging organiseert aan het einde van het seizoen nog een aantal vluchten, waar iedereen aan kan deelnemen.

 

Dit was voorlopig mijn laatste blog in het vliegseizoen 2017. Er zullen in de rustperiode ook zeker een aantal blogs verschijnen als er voldoende nieuws te vermelden is.

Iedereen succes dit weekend.

Pascal

Laatste ZLU marathon vlucht 2017

geplaatst in: Geen categorie | 0

Narbonne ZLU

Narbonne 2017 is voor het grootste gedeelte van Nederland in het water gevallen. Rond 17.15uur op vrijdagavond trekt er een groot regenfront vanaf de Noordzee naar de kustlijn van België. Het front is heel breed en trekt van zuidwest naar noordoost over België en daarna over Nederland. Wij zagen dat op buienradar en dachten meteen dit gaat niet goed aflopen voor onze duiven, omdat die rond die tijd weleens op die afstand konden vliegen.

De snelheden van de eerste meldingen waren rond de 1200mpm en op de langere afstanden werden de snelheden almaar hoger, dus op de laatste kilometers hadden de duiven een flinke zet in de rug gekregen van de wind. Met deze informatie hadden we gerekend dat je rond 18.45uur moest zitten op onze afstand. Maar lang konden we niet buiten zitten want het begon al vrij snel te regenen. Toch maar weer even op buienradar kijken en zagen dat het front nu over een groot gedeelte van Nederland lag, behalve Zuid-Limburg!!!.

Dit was ook te zien op de meldingslijst van de ZLU, in Limburg vielen de duiven achter elkaar.Tot er de eerste melding kwam van ons NIC, Batenburg-van de Merwe 1ste melding om 19.31uur. Daarna komen er nog 13 stuks doorheen op vrijdagavond in ons NIC. De volgende morgen toch maar weer vroeg uit bed gegaan en rond 05.10uur bij de hokken aangekomen. Het is nog aardig donker en tot mijn verbazing zit er al een duif op mijn te wachten!!!!, kleppen geopend maar her duurt nog even voor hij het kan zien en doorheeft dat hij naar binnen kan. Om 05.22uur de 15-1738069 geconstateerd en was de 14de melding van het NIC. Daarna duurt het een aardig tijdje voor de tweede duif het hok bereikt, we moeten wachten tot 07.49uur. Tussen 07.00uur en 09.00uur gaat het heel snel en zijn de prijzen verdiend.

 

Jongen duiven

In de middag komen de jongen duiven terug vanuit Morlincourt en het regent nog steeds bij ons. De eerste duiven zijn kletsnat en blijven lekker op het dak zitten!!!!. We konden roepen wat we wilde maar het had geen effect alleen dat we zelf kletsnat werden. Toen het iets minder hard ging regenen nogmaals geprobeerd en toen hadden ze wil zin om naar binnen te komen. Het verloop was stroef en de regen was daar de grootste oorzaak van. Zaterdagavond moesten er nog vier duiven thuiskomen.

 

Over het gehele weekend heeft de regen voor ons geen positief gevoel gegeven met het verloop van de vluchten. Hoop dat het laatste weekend voor de oude duiven een beter verloop geeft. Maandag inkorven Perpignan!!!!!

 

Perpignan ZLU

Maandagavond voor de laatste keer dit seizoen richting Hendrik-ido-Ambacht om in te korven voor de slotvlucht Perpignan. Aan het aantal mensen die aanwezig waren kon je zien dat het de laatste ZLU vlucht van het seizoen was, uiteindelijk zijn er toch nog over de 200 duiven ingekorft in het NIC.

Wij hebben 11 duiven meegegeven hieronder de inkorflijst.

1/ 13-1274404m

2/ 14-1093071m

3/ 15-1738100v

4/ 15-1738086v

5/ 14-1093083m

6/ 15-1738081m

7/ 14-1092927m

8/ 15-1738096m

9/ 14-1093159m

10/13-1274322m

11/08-1586347m

Het weerbeeld ziet er vrijwel hetzelfde uit als afgelopen weekend(wat nu de voorspellingen zijn tenminste), over de gehele vluchtlijn veel zuidwesten wind. Temperaturen worden niet extreem hoog, dus hopen dat er geen regenfront opduikt wat invloed zal hebben op de aankomsten van eventueel vrijdagavond.

 

Iedereen veel succes op deze laatste ZLU vlucht van dit jaar.

 

Pascal

Op één na laatste Marathonvlucht

geplaatst in: Geen categorie | 0

Vanavond ingekorft in Hendrik-Ido-Ambacht voor Narbonne ZLU, dit is alweer de één na laatste ZLU vlucht. Dus voor ons loopt het marathon seizoen bijna af en spelen we volgende week alleen nog de vlucht uit Perpignan. Cees is heerlijk met zijn gezin aan het genieten van zijn wel verdiende vakantie in Frankrijk, dus kan hij de aankomsten van de laatste vluchten niet live meemaken. Hoogstwaarschijnlijk zit hij al vroeg in de avond en ochtend mee te kijken op zijn laptop naar de aankomsten in Nederland en houden wij hem uiteraard op de hoogte van de aankomsten op ons hok. Afgelopen week hadden we alleen de vlucht voor oude en jongen duiven uit Peronne. Dit is uiteindelijk Quievrain geworden omdat de weersvoorspellingen dusdanig slecht waren in Peronne dat er is besloten daar niet eens naartoe te rijden. We hadden op deze vlucht ook 4 oude duiven gezet die in het seizoen gewond waren geraakt. Een jaarling doffer had nog moeite om op tijd thuis te zijn, dus die is klaar voor dit jaar. De andere drie waren op tijd en kunnen voorbereid worden om op de laatste vlucht mee te gaan.
Aankomsten van de jongen verliep niet zo soepel als dat je zou verwachten met het weerbeeld van afgelopen zaterdag. Eerst een paar jongen die ook nog bleven vliegen en daarna flinke gaten tussen de aankomsten. Zaterdagavond hadden 2 jongen het hok nog niet bereikt, 1 kwam er zondag en de laatste op maandagmorgen.

De weerbeelden voor vrijdag zijn redelijk goed wat betreft de temperaturen en de wind krijgen ze eerst uit het Noordwesten en draaiend naar het westen op de vluchtlijn. Over het algemeen veel wind uit het westen op de gehele route richting Nederland. Dit zijn nog maar voorspellingen natuurlijk maar waarschijnlijk gaan de duiven gewoon los op vrijdagmorgen.
Hieronder de weerbeelden voor vrijdag.

De duiven die ingekorft zijn op Narbonne zoals op de lijst.

1/ 15-1738084m
2/ 15-1738066m
3/ 15-1738048v
4/ 15-1738087m
5/ 14-1093120v
6/ 14-1093076m
7/ 15-1738043m
8/ 15-1738032v
9/ 15/1738078m
10/ 15-1738070m
11/ 15-1738069m
12/ 14-1093138m

Deze duiven zijn ook naar Agen ZLU geweest en hebben toen ruim een week in de mand gezeten. Wat niet echt optimaal was voor een vlucht van bijna 1000km die ze na die periode nog moesten afwerken. Hopelijk wordt deze ellende ze bespaart op Narbonne.

Voor iedereen die duiven speelt dit weekend veel succes.

Pascal

Week geen marathon vlucht

geplaatst in: Geen categorie | 0

Deze week even geen inkorven voor de marathon, hebben besloten om deze week Marseille over te slaan. Zo hebben we even de tijd om de puntjes weer op de i te zetten wat duiven betreft. Vorige week Bordeaux sector was het dezelfde avond al afgelopen en waren de prijzen verdiend. Wij zaten halverwege de prijzen en draaien 3 van de 4 duiven in de prijzen. 21.43uur 08.1586347 2de getekende, 21.57uur 13-1274404 1ste getekende en 06.43uur 15-1738096 3de getekende. De vierde duif kwam later terug en was gewond geraakt. Niet helemaal tevreden vanwege de tijd dat de duiven naar huis kwamen. Later bleek dat het niet zo gek was dat de duiven niet iets eerder thuis waren, ze zaten flink onder de luizen!!! Zowel op de slagpennen als op de stuit (vreemd want de duiven zijn allemaal behandeld tegen luis in het voorjaar). Vroeger al meegekregen dat duiven met stuitluis geen prijs vliegen, dus dat gaf een verklaring voor deze kleine teleurstelling zaterdagavond. Voor St.Vincent ZLU gaf dit voor ons geen goed gevoel over het verloop wat zou gaan komen, zaterdagavond waren er enkele duiven in Nederland (Zeeland en Limburg) maar kwamen niet tot de verdere afstanden. Zondagmorgen komen de duiven niet zo snel als verwacht, waarschijnlijk hebben de duiven de avond ervoor toch te maken gehad met storingen en buien in de lucht. S’morgens krijg ik een whatsapp van Gerard Schalkwijk dat hij een duivinnetje had van St.Vincent om 05.38uur. Reageerde hierop met een felicitatie en kreeg antwoord dat hij hiervoor was wakker gemaakt door een duif vanuit Orange die om 03.34uur op het hok zat!!!!!. Wat ook nog een mooi feit is dat dit de doffer was van het duivinnetje die om 05.38uur arriveerde vanuit St.Vincent. Wat een geweldig weekend voor Gerard, nogmaals gefeliciteerd van ons. Het is inmiddels rond 06.45uur en er komt een duif aansteken, nu is het bij ons altijd afwachten als er een duif aankomt, omdat twee huizen verder Arco van Vliet woont en ook duiven mee had op St.Vincent. Deze duif was voor Arco en was de 41ste melding nationaal. Toen belde Dirk Sack uit Veen dat hij om 07.04uur een duif had. Dirk belt ons altijd als hij een duif heeft of andersom zodat we een aardige inschatting hebben hoe de duiven komen. Om 07.25uur komt er weer een duif aan en deze keer voor ons, het is een duivinnetje 15-1738086 en heeft de 88ste melding nationaal. Vervolgens komt de eerst getekende “Aif “ (15-1738100v) om 08.19uur, 14-1093109v 09.35uur en 15-1738085m 09.39uur. Dus 4 van de 9 in de prijzen nationaal.
Alle duiven zijn teruggekeerd op het hok, dus geen verliezen dit weekend.

Maandagavond op bezoek geweest bij Ko Schoenmakers (Traviko) om over het probleem van de luizen te praten, overigens was dit probleem ook bij de jongen duiven (die ook al waren gedruppeld tegen de luis). Had drie oude duiven en twee jongen duiven meegenomen, oude hadden St.Vincent en Bordeaux gevlogen afgelopen weekend. Ko gaf ons het advies om zeker iets te doen tegen de luizen met anti-sect van Travipharma, omdat de hoeveelheid luis die de duiven hadden zeker tot prestatie vermindering zou leiden. Dinsdagavond alle duiven op het hok behandeld met anti-sect en woensdag geen luisje meer aanwezig. Ook de zitplaatsen en broedhokken behandeld toen de duiven aan het vliegen waren die woensdag.
Nu is het afwachten of dit nog effect heeft op de duiven, maar één ding staat vast dat zonder luizen de duiven zich toch prettiger voelen. De vraag blijft nog wel waar de duiven de luizen hebben opgelopen?

Deze week dus geen marathon vlucht, maar de jongen duiven gaan vrijdagavond in de mand voor de vlucht vanuit Peronne. Deze vlucht is een combi dus mogen ook oude duiven worden ingemand. Hier maken we dan ook gebruik van om de duiven die gewond zijn geweest op mee te geven, zodat ze misschien nog op de laatste overnacht vlucht vanuit Perpignan mee kunnen.

Iedereen succes aankomend weekend met de duiven.

Pascal

Weekje stilte!!!

geplaatst in: Geen categorie | 0

Afgelopen week geen blog omdat ik geveld was door de griep, ben nu weer aan de betere hand dus nu maar even terug kijken naar afgelopen week.

Vorige week werkte het weer in Frankrijk niet mee voor een goede lossing in het weekend, ook op maandag werd het uitgesteld. Op dinsdagmorgen gingen de duiven na precies een week lang in de mand te hebben gezeten de lucht in (is dit niet veel te lang voor duiven??!!). Begin van de avond waren er al aankomsten in noord-frankrijk en belgie, zouden onze duiven ook het hok nog halen voor dat het donker wordt vroegen we ons af? Tot dat we zagen dat in Nederland de duiven ook binnen kwamen, ook in ons NIC 1738 waar later bleek twee eerste nationale werden behaald. Bij de jaarlingen klokte Batenburg van de Merwe de 1ste nationaal en Gero Dijk speelt de 1ste nationaal bij de oude. Dus bij ons kunnen ze ook doorkomen!!. Waren bijna van plan om naar huis te gaan omdat het al redelijk donker was en dachten hier komt geen duif meer doorheen. Toen Cees opeens riep “komt er één’’ en ja hoor. De 15-1738084 komt door de schemer nog door naar huis en wordt om 22.23.37 geklokt.(268ste nationaal) een prima prestatie voor zijn eerste ochtendlossing in zijn carrière. De volgende morgen moeten we te lang wachten tot de eerste duif van ons aansluiting krijgt op de lijst. Tot 08.06uur toen de tweede duif arriveerde en gevolgd door de derde om 08.38uur. Resumerend waren we gelukkig met de duif die s’avonds door kwam maar hadden we een betere serie verwacht van onze duiven. Later deze week bleek waarom een aantal duiven op zich lieten wachten want die kwamen gehavend terug naar huis. Waarschijnlijk zijn deze duiven in de avond te lang door blijven vliegen en hebben iets geraakt!!!!

Afgelopen dinsdagavond in gaan korven voor de ZLU vlucht uit St.Vincent, hebben er 9 klaar gemaakt voor deze vlucht. Woensdag was het inkorven voor de enige ochtendlossing dit seizoen in de sector Bordeaux en hier hebben we er 4 mee gegeven.

 

Hieronder de lijsten van inkorven:

St.Vincent ZLU

1/15-1738100v

2/14-1093071m

3/15-1738085m

4/14-1093107v

5/11-1781182v

6/13-1274322m

7/15-1738086v

8/14-1093109v

9/12-1656371v

 

Bordeaux sector 2 (ochtendlossing)

1/13-1274404m

2/08-1586347m

3/15-1738096m

4/15-1738081m

 

 

Beide vluchten worden op zaterdag gelost i.v.m. de nationale feestdag in Frankrijk een vrijdag(14-07). Het weer voor dit weekend ziet er goed uit met niet al te hoge temperaturen en een wind die komt uit het noorden en draaiend op de vluchtlijn uit Noord-West hoek.

Allemaal succes op de vluchten aankomend weekend.

 

Pascal

PS Beide vluchten zijn zaterdagmorgen gelost met een kalme Noorden wind:

Bordeaux sector ochtendlossing 07.00uur

St.Vincent ZLU 07.30uur

Gemengde gevoelens

geplaatst in: Geen categorie | 0

Zoals de titel al aangeeft, hebben we dat gevoel overgehouden aan het afgelopen duiven weekend.

Het begon op vrijdag met het uitstellen van Pau en het verplaatsen van de duiven naar Mont de Marsan i.v.m. de slechte voorspellingen om de duiven daar te lossen. Zaterdag werden de duiven gelost om 07.35uur met een kalme NW wind draaiend op de vluchtlijn naar W/ZW. Met deze informatie zeiden we al tegen elkaar dat er in de avond duiven thuis moesten komen.(afwachten maar!!!!) Afdeling 5 had de eerste jongen duivenvlucht van dit jaar op het programma staan en kwamen vanuit Duffel. Deze werden in drie groepen gelost en voor ons samenspel was het 07.40uur los. Zelf hadden we nog geen duiven mee, zijn deze week nog druk met het africhten. De voorzitter van onze vereniging Jan van Wijnen uit Streefkerk wint de eerste van het hele samenspel, hij heeft overigens een super seizoen want bij de eerste berekening staat hij bij het nationale kampioenschap vitesse op de eerste plaats (een topprestatie). Maar het verloop van de jongen was niet zo fantastisch en achteraf hoorde we van veel liefhebbers dat er teveel duiven het hok niet hadden bereikt.

Bourges werd om 09.00uur gelost en met deze wind dachten we rond 14.30uur toch wel duiven thuis te krijgen. Dit werd een uur later, want om 15.37 uur arriveert onze eerste duif. Na het afslaan stonden er 5 van de 30 op de uitslaglijst. We misten nog één duif van deze vlucht en niet de minste want het was de duif die op Vierzon nog de 10de prijs speelde in Afdeling 5 rayon oost. Zondagavond werden we gebeld vanuit Zutphen dat ze daar was opgevangen!!! Waren blij om te horen dat ze daar zat, maar het blijft wel een raadsel hoe ze aan die kant van Nederland terecht was gekomen. Misschien toch door het front wat over het land bewoog van ZW naar NO en veel te ver door is gegaan, daarna met tegenwind terug moest komen?. Ga vanmiddag de duif ophalen, want wilde een koerier het laten regelen maar die hebben het zo druk dat het pas volgende week ging gebeuren en wil de duif graag zo snel als mogelijk weer op het hok hebben.

Ondertussen hadden we ook vernomen dat de middaglossing Agen om 10.45uur was gelost, dus geen middag maar ochtendlossing. Duiven hadden een slecht vertrek kregen we te horen en daarom heeft sector 1 pas in de middag gelost.

Het was inmiddels rond vijf uur en het was tot die tijd nog geen moment droog geweest!!!!!!, rond zeven uur stopte het pas met regenen.

Het wachten op de duiven van Mont de Marsan kon beginnen, om 20.41uur komt er een duif aanvliegen en maakt nog een paar ere rondjes. Deze duif is nog niet moe zeiden we tegen elkaar en zagen dat de rondjes met heel licht vliegen en soepelheid werden afgelegd. Het was “Aif” deze duivin heeft deze naam gekregen wat ik in een eerdere blog heb uitgelegd( buurman die kwam kijken!!). Na binnenkomst zat ze al vrij snel weer op haar nestje.

De tweede duif was onze eerst getekende en viel om 21.12uur op het hok. De uitslag was 89ste nationaal(tweede duif is nu nog niet bekent), 19de en 107de Afdeling 5, 8ste en 19de samenspel ZHO. Toch een uitslag om tevreden over te zijn, maar hadden meer duiven verwacht op zaterdagavond en er zijn op dit moment nog vijf duiven achtergebleven.

Zondagmorgen begint alweer heel vroeg voor ons, want de duiven van Agen hadden de hokken niet bereikt op dezelfde dag. Meldingen komen langzaam binnen en enkele zijn toch midden in de nacht gevallen, zodra het licht begint te worden komen er weer meldingen bij maar het gaat niet zo hard als op Mont de Marsan de avond ervoor( in het inkorfcentrum stond het een uur open!!!!).

Onze eerste duif is de eerst getekende 08-1586347 “Carteus doffer” om 08.58uur en is de 12de melding van het inkorfcentrum. Dan moet de “900’’ ook zo komen zieden we tegen elkaar, maar dat mocht jammer genoeg niet zo zijn en gingen om 13.00uur afslaan. Die avond komt de ‘’900’’ thuis en aan één vleugel was zijn broek er volledig uit, dus dit was de reden dat deze oude rakker niet op tijd thuis kon komen(wordt hem zeker vergeven door ons). Op de uitslag staat de “Carteus doffer’’ op de 290ste plaats van 2874 duiven nationaal in concours sector 2.

 

Al met al goede noteringen op beide vluchten, maar hadden toch hogere verwachtingen. Vooral omdat de duiven geweldig aanvoelde en in een top conditie verkeerde toen ze de mand in gingen. Het weer gooide roet in het eten dit weekend, maar als duivenliefhebber moet je niet teveel achteruit kijken en de ‘’veerkracht’’ hebben om weer vol te gaan voor de volgende vlucht. Zondag was het even bijkomen en zijn we weer vol goede moed verder gegaan met voorbereiden van de duiven die maandagavond in de mand moeten voor de ZLU vlucht Agen. De volgende duiven zijn mee op volgorde van de inkorflijst:

1/14-1093076 m

2/14-1093091 v

3/14-1093120 v

4/15-1738069 m

5/15-1738032 v

6/15-1738066 m

7/15-1738043 m

8/15-1738084 m

9/15-1738070 m

10/15-1738087 m

11/14-1093138 m

12/15-1738048 v

13/15-1738060 m

14/14-1093104 v

15/15-1738076 v

16/15-1738068 m

17/15-1589392 m

18/15-1738078 m

19/14-1093108 v

 

Duiven zagen en voelde weer super, dus hopen dat de weergoden dit weekend ons deze keer goed gezind zijn. De voorspellingen zien er niet geweldig uit voor geheel Frankrijk tot en met zondag, waarschijnlijk gaan de duiven van Agen pas maandag los. Hoop een ieder geval dat de duiven wanneer ze los gaan een eerlijke kans krijgen met betrekking tot het weer.

 

Iedereen succes dit weekend.

 

Pascal

Start marathonvluchten

geplaatst in: Geen categorie | 0

Pointoise afgelopen weekend is voor ons goed verlopen. Wat wel erg opviel was dat de duiven enorme dorst hadden bij thuiskomst. Diverse liefhebbers op onze club merkte ook nog op dat de duiven aardig versleten waren bij hun op de hokken. Daar was bij ons weer niets van te merken, maar wat hier de oorzaak van is???

Wel zijn we een jaarling doffer op deze vlucht verspeeld, waar we uiteraard niet zo blij mee zijn.

 

Aankomend weekend begint het seizoen pas echt voor ons!!!. Maandagavond ingekorft voor ZLU-vlucht Pau en dinsdag sectorvlucht Agen. Duiven stonden er prima op voor beide vluchten.

Sectorvlucht Agen hebben we twee oudjes mee, Cees en ik noemen ze het bejaardenhuis van ons hok. Maar het zijn wel bewezen duiven, want de “900” gaat voor zijn 17de prijs op de overnacht en de “Carteus doffer” heeft ook al meerdere kopprijzen gespeelt. Voor Pau hebben we 13 duiven ingekorft, nu zult u denken 13 duiven brengt geen geluk maar het was de planning om 14 duiven mee te geven. Waar het niet dat er een jaarling doffer was gekoppeld op een oudere duivin en jaarlingen mogen niet worden ingekorft op Pau !!!. Toen hebben we samen besloten om het ongeluksgetal in te korven want vonden het geen optie één duif thuis te laten i.v.m. voorbereidende werk wat we hadden verricht. Laten we hopen dat voor ons het ongeluksgetal dit weekend omgezet wordt naar een geluksgetal. Hieronder de duiven die mee zijn naar Pau en Agen op volgorde van de inkorflijst.

 

Pau

1/   14-1093071 m

2/   13-1274404 m

3/   15-1738100 v

4/   11-1781219 m

5/   14-1093083 m

6/   12-1656387 m

7/   13-1274322 m

8/   15-1738058 v

9/   14-1093107 v

10/ 15-1738085 m

11/ 13-1274343 m

12/ 11-1781182 v

13/ 12-1656369 m

 

Agen

1/ 08-1586347 m

2/ 06-1116900 m

 

Zodra er meer bekent is over de lossing van beide vluchten weer een bericht. Voor iedereen die duiven mee heeft dit weekend veel succes.

 

Pascal

Onverwachte verrassing

geplaatst in: Geen categorie | 0

Afgelopen weekend was het prachtig duiven weer en voor ons genieten van de aankomsten. Het begint s morgens als ik thuis kom van mijn nachtdienst en zie dat de duiven van Vierzon om 06.30uur zijn gelost. Dat wordt een kort nachtje dacht ik!!!! Met deze wind in Frankrijk en de rest van de vlieglijn kunnen de duiven een aardige snelheid maken. De wekker om 11.15uur gezet en toen ik net wakker was belde Cees om te melden dat de duiven van Peronne (07.30uur gelost) als raketten naar huis waren gekomen. In een sneltreinvaart richting Cees gegaan en die melden dat we nog één duif moesten krijgen van deze vlucht. Dit is een duifje die met een handicap heeft gevlogen, kregen hem een aantal weken geleden terug met een halve staart en hebben hem toen rust gegeven. Dit was weer zijn eerste vlucht want de staart was weer voor de helft ingegroeid en voldoende om hem mee te geven. Deze doffer kwam gelukkig voor de duiven van Vierzon weer terug op het hok.

Toen was het wachten op de dagfond vlucht Vierzon, hadden de verwachting dat de duiven rond 12.00uur zouden moeten komen met de info van de ochtendvlucht. Dit liet iets langer op zich wachten, toen om 12.48uur een duif aan kwam vallen en direct naar binnen ging. Het was onze tweede getekende duif. Om 12.00uur dachten we dit kan wel eens een vroege duif zijn omdat onze eerst getekende nog niet was gearriveerd. We moesten wachten tot 13.22uur voor dat zij ook het hok had bereikt. Met het afslaan bleek al dat we er goed bij zaten en s avonds werd dit bevestigd met de tiende plaats Afdeling 5 Rayon Oost met 4153duiven in concours. Een geweldige prestatie van dit duivinnetje die afkomstig is van Martin van Zon uit zijn “108”lijn.(zie ook Martin zijn blog http://www.martinvanzon.com/top-weekend/ )

In de club spelen we de 3 ,22 en 43 van 239 duiven, voor ons dus een onverwachte verassing.

In het samenspel de 4 ,105 en 206 van 986 duiven.

 

Afgelopen dinsdag was het inkorven voor de eerste overnachtvlucht St.Vincent waar wij niet aan deelnemen. Dit omdat we ons willen richten op de ZLU-vluchten en de duiven die we op de middaglossingen willen houden, geven we voor het eerst mee op Agen over twee weken. Vanavond gaan we weer inkorven voor de midfond vlucht Pontoise waar alle duiven die goed zijn op meegaan exclusief de duiven van Pau want die moeten maandagavond ingemand worden. En de duiven van Agen omdat die vandaag of morgen op een nestje komen(tweede ei moeten leggen). Voor Pau hebben we 14 duiven klaar gemaakt en beslissen we maandagmorgen welke er daadwerkelijk meegaan op deze vlucht. Aanstaand weekend ziet het weerbeeld er weer goed uit voor de vluchten die moeten worden afgewerkt, iedereen succes.

 

Pascal

Goede vooruitzichten

geplaatst in: Geen categorie | 0

Vandaag twee vluchten voor ons op het programma, Vierzon en Peronne. Donderdagavond 25 duiven ingekorft voor tweede dagfond vlucht vanuit Vierzon. Allemaal jaarlingen zoals we met elkaar hadden afgesproken aan het begin van het seizoen. Jaarlingen alle dagfond vluchten en eventueel aan het einde van het programma nog een middaglossingsvlucht.

Als eerste en tweede getekende hebben we de duivinnetjes gezet die afgelopen weken goed afkwamen, laten we hopen dat ze deze trend doorzetten op de volgende vluchten. Wij hebben een ieder geval veel vertrouwen in deze twee duiven.

Op Peronne hebben we 22 duiven mee. Duiven die geblesseerd zijn en naar Pau moeten hebben we thuis gehouden. Afgelopen weekend weer drie gewonden duiven van de vlucht Roye teruggekregen, dus de ziekenboeg komt op deze manier aardig vol te zitten. Maar deze duiven krijgen allemaal nog een kans als ze volledig zijn genezen.

De weergoden zijn ons goed gezind dit weekend, het wordt op heel de vlieglijn prachtig weer vandaag. De wind komt uit het zuidwesten en draait iets meer door naar het westen aan het einde van de vlieglijn. Worden dus twee mooie vluchten om op te wachten en zullen waarschijnlijk op tijd worden gelost.

 

Iedereen succes vandaag.

 

Pascal

Een vlucht voor het zelfvertrouwen

geplaatst in: Geen categorie | 0

Na een dag uitstel waren de duiven gisteren om 07.15uur gelost in Roye. Het uitstellen op zaterdag was een wijze beslissing en mooi op tijd doorgegeven zodat de mensen ook nog iets met hun vrije zaterdag konden doen. Wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de jongen te enten tegen de pokken met het kwastje. Zo krijg je ook weer even de duiven in de hand en kunnen we wel stellen dat de kweek dit jaar weer goed geslaagd is. Als ze nu een beetje gaan wegtrekken tijdens het loslaten kunnen we ze langzaam aan gaan africhten.

Roye werd een mooie vlucht met een goed verloop wat voor onze duiven goed is geweest voor het zelfvertrouwen, na afgelopen weekend konden ze dit wel gebruiken. Om 10.28uur arriveert onze eerst getekende duif en 10.35uur de tweede getekende. Deze twee duivinnen kwamen de afgelopen weken goed op tijd thuis en daarom hadden we ze als getekende gezet. In de club en samenspel hadden deze duiven prijs. Ook volgende week op tweede dagfond vlucht gaan ze weer als getekende de mand in. Na deze eerste twee duiven kwamen de duiven goed achter elkaar naar huis, maar met afslaan misten we er nog 3 van de 69. Gisterenavond rond 20.30uur kreeg ik een berichtje van Cees dat de 15-1738037 op de klep was gevallen. Deze doffer had een flink stuk gevlogen kon hij wel zien. Bij deze doffer staat het oriëntatiesysteem nog niet zoals het hoort te zijn, we gaan daarom ook voorzichtig met hem doen, want het was toch de beste jaarling van het hok op de overnacht(middag) vorig jaar. Vanmorgen kwamen de andere twee duiven thuis en deze waren licht gewond (geschaafde borst), wat dan ook weer is te verklaren dat deze duiven niet op dezelfde dag thuis zijn gekomen. Alles weer thuis en klaarmaken voor de volgende vlucht.

Gisterenavond op de jaarlingen na alles bij elkaar gelaten, zodat ze op een nestje kunnen komen voor de eerste overnachtvlucht. Jaarlingen gaan volgende week weer mee op tweede dagfondvlucht van dit seizoen (Vierzon).

 

Nog een fijne tweede pinksterdag.

 

Pascal

Aangepast weekend

geplaatst in: Geen categorie | 0

Allereerst wil ik de afdeling een compliment geven omdat ze het programma hebben gewijzigd na het slechte verloop afgelopen weekend. Een dag later inkorven en een andere losplaats is een prima oplossing.

Heel de week ging over het verloop van vorig weekend en de zware verliezen die zijn geleden, met bij veel liefhebbers ook bewezen goede duiven. Las deze week op de afdelingssite Friesland ’96 de condities van afgelopen zaterdag en wat me heel erg opviel was de luchtvochtigheid 30%.

Met een oostenwind weten we dat de luchtvochtigheid daalt omdat de lucht van land komt, maar dat die zover daalt komt volgens mij niet veel voor, met de daarbij komende hoge temperatuur geeft dat veel problemen. zoals:

*Droge ogen

*Een droge keel

*Een droge neus

*Meer last van luchtwegaandoeningen

*Droge slijmvliezen

Als je een tabel bekijkt met gemiddelde luchtvochtigheid over een jaar genomen, zie je dat het afgelopen zaterdag extreem laag was. Wel kan het in het voorjaar voorkomen dat de luchtvochtigheid flink daalt. Op zulke zeer droge dagen is de lucht diepblauw van kleur, loopt de temperatuur overdag snel op om ‘s avonds weer sterk te dalen.

Dit kan mede denk ik de oorzaak zijn van het slecht verlopen van de vluchten afgelopen weekend over heel het land. De duiven kregen hierdoor snel dorst en konden onderweg slecht aan water komen. Ook omdat het de afgelopen weken zeer droog is geweest. Zondagmorgen kregen we een duivin terug met wat later bleek geïrriteerde onderste luchtwegen, wat ze kunnen oplopen met droge lucht en zware inspanning. Deze duivin drie dagen een orni tablet opgestoken en de problemen waren weer opgelost. Ook het verhaal wat ik in mijn vorige blog schreef over de opgevangen duif in de supermarkt, alleen wat drinken en de duif is weer teruggekomen op eigen hok. Hieruit kun je wel opmaken dat de duiven met uitdrogingsverschijnselen te maken hebben gehad.

 

Op ons hok vielen de verliezen gelukkig erg mee. Missen er nu nog 4 van de 75. Woensdag nog een duif terug met een verwonding op zijn rug, waarschijnlijk gepakt door een roofvogel.

Vanavond gaan we de duiven inkorven voor de vlucht vanuit Roye voor ons 286km, we geven vermoedelijk rond de 65 duiven mee. De duiven die zondagmorgen na 10.00uur zijn gekomen laten we thuis.

Duiven zijn deze week goed hersteld na vorige week, begin van de week was nog wel te zien aan de mest en vlieglust dat ze het niet cadeau hebben gekregen op Blois. Dagen erna heel snel herstel en vlogen ze weer goed, dus daarom besloten om de gewijzigde vlucht vanuit Roye mee te doen.

Weerbeeld voor zaterdag is wat we nu weten een beetje wisselvallig met een wind uit het noordwesten, zondag ziet er op dit moment beter uit. Hoop dat het een beetje mee zit met het weer, zodat de duiven een goede vlucht kunnen afwerken. Wat weer heel belangrijk is voor het zelfvertrouwen van de duiven.

 

Iedereen succes aankomend weekend.

 

Pascal

De dag na een stroeve Blois

geplaatst in: Geen categorie | 0

Vandaag is de dag van wonden likken voor de meeste duivenliefhebbers in Nederland. Wat er gisteren met de duiven is gebeurd weet ik niet, maar we weten alleen dat het met een zuidoosten wind altijd lastig is. Het begon al in de morgen toen we hoorde dat de duiven die waren gelost in Chimay een heel slecht verloop had, dat wil niet altijd zeggen dat een andere vlucht ook slecht verloopt. Maar nu achteraf hoor je dat het in veel afdelingen over het hele land slecht verliep met de vluchten. De oorzaak zullen we nu nog naar moeten gissen, misschien over een tijdje dat er meer over bekent wordt zodat we hier ook rekening mee kunnen gaan houden. Dat de duiven enorme dorst hadden wisten we toen de eerste duiven bij ons arriveerde. De eerste minuten na thuiskomst zaten ze rond de drinkpot, zonder aandacht te hebben voor hun doffer of duivin.

Chimay hadden we geen duiven mee, dus het was afwachten hoe Blois ging verlopen. Om 13.52uur kwam er een duif aansteken en het was de “100”, een duivin die als jongen duif zich ook al meerdere malen had laten zien en waar we veel vertrouwen in hebben. Haar vader is een zoon uit onze Bruggeman doffer en de moeder een pure van de wegen. Ze heeft nu een andere naam gekregen, want een overbuurman kwam twee weken geleden eens kijken bij het thuiskomen van onze duiven. En hoorde toen dat de twee mensen die bijna altijd bij ons komen kijken (Ron Kooiman en Theo Scheel) een onderlinge competitie hadden. Hij wilde ook wel meedoen en koos de “100” en vanaf dat moment heet ze ”Aif”.

Dat de duiven dorst hadden bleek ook uit het verhaal dat ik werd gebeld onder het wachten op de duiven. Door een supermarkt eigenaar (Jumbo) uit St. Annaland (Zeeland) en vertelde dat er een duif was binnen gevlogen!!!!. Ze hebben hem op ons verzoek twee keer water gegeven en rond sluitingstijd weer losgelaten. Om 20.00uur gisterenavond arriveerde de duif weer op ons hok. Heb de man een bericht gestuurd en bedankt voor zijn goede zorgen. Duiven doen dus de raarste dingen om aan drinken te komen zo blijkt uit dit verhaal.

In de club en samenspel spelen we 20/21 prijzen van de 75 ingemanden duiven en beginnen met de vijfde prijs in de club.

Gisterenavond moesten er nog 18 duiven terugkomen, dus hoopte we dat er de volgende morgen nog een aantal zouden komen, wat je van fondduiven wel kan verwachten.

Al vroeg in de morgen zijn er weer 10 bijgekomen en over de rest van de dag nog twee, dus op zondagavond zijn er nog 6 duiven onderweg.

Hoop dat de verliezen bij andere duivenliefhebbers meevalt, want een weekend zoals deze zien we niet graag meer.

Pascal

 

 

Een week na Pontoise en een dag voor Blois

geplaatst in: Geen categorie | 0

Een week na:

Pontoise was vorige week een snellere vlucht als de week ervoor, dat was ook te zien op de uitslagen geen fondliefhebbers bij de eerste tien!!!

Wel was het opvallend dat meerdere liefhebbers een langere tijd moesten wachten op hun tweede duif of tweede groepje in onze club. Ook bij ons arriveerde de eerste drie duiven rond 11.15uur en toen moesten we bijna tien minuten wachten voordat de volgende met kleinere gaten er tussen naar huis kwamen.

In de club en samenspel spelen de eerste drie duiven nog prijs op deze vlucht.

Onze eerst getekende duif is achtergebleven, wat toch wel een dompertje voor ons is.

Hadden veel vertrouwen in deze doffer op de ochtendlossingen omdat hij zich al goed liet zien op de kortere vluchten, waarschijnlijk een ongeluk gehad.

 

Vorige week onze jongen duiven de verplichte Paramyxo enting gegeven, de teller stopte bij 74 duiven. Dit is een mooi ploegje om op de jongen duivenvluchten te spelen. De enting heeft gelukkig geen negatief effect gegeven op de gezondheid van de duiven. Ze vliegen deze week ook voor het eerst met z’n allen rond, dus over een tijdje als ze goed gaan trekken kunnen we ze voorzichtig gaan africhten.

Zoals het er nu uitziet is de planning om de vlucht vanuit Duffel(24-06) voor het eerst met de jongen mee te doen.

 

Een dag voor:

Gisteravond 75 duiven ingemand voor de eerste dagfondvlucht dit seizoen vanuit Blois.

Hebben enkele duiven thuis gehouden, waaronder de “900” deze duif heeft al een aardige leeftijd (11jaar) en zoveel ervaring op de overnacht dat hij een weekje rust krijgt van ons.

Een andere duif die thuis blijft kregen we vorige week thuis met zijn laatste twee slagpennen gebroken??, hoe dit is gekomen blijft voor ons een raadsel.

Zaterdag geven ze voor heel de vlieglijn mooi weer op, zelfs in Nederland tot 30 graden. De wind komt in Frankrijk uit het zuid-zuid-oost en draait op de vlieglijn naar het zuidoosten. Allemaal ingrediënten voor een mooie vlucht, na de lossing zaterdag gaan we hier hopelijk van genieten.

(overzicht van 8h>11h)

Iedereen succes zaterdag.

 

Pascal

Herkansing Pontoise dit weekend

geplaatst in: Geen categorie | 0

Na een raar verlopen vlucht vanuit Pontoise afgelopen weekend, morgen de herkansing. Want morgen worden de duiven weer vanaf dezelfde losplaats gelost (Pontoise).

Donderdagavond hebben wij 79 duiven ingekorft voor deze vlucht. Hadden er 80 moeten zijn, maar één van onze duiven had zich goed verstopt in de mand en werd door mij over het hoofd gezien en daarom niet ingemand. Vanmorgen heeft Cees deze duif weer op het hok gezet, zodat hij zich deze week kan voorbereiden op de dagfondvlucht volgende week.

Als het weer en de wind goed is volgende week, korven we al onze duiven in voor de eerste dagfondvlucht van dit seizoen, zodat ze een goede voorbereiding hebben voor de overnachtvluchten.

Een tweejarige doffer, waar we het vorige week al over hadden, hebben we thuis gehouden. Afgelopen woensdagmiddag hebben we deze doffer een lapvluchtje gegeven vanuit Gouda, zodat het GPSje weer gereset kon worden. Volgende week gaat hij gewoon weer mee naar Blois (dagfond).

Het weer van morgen ziet er niet goed uit, de voorspellingen lijken heel erg op dat van vorige week en hoe dat verliep weten we allemaal. Hoop dat de vlucht morgen een ander verloop geeft, zodat iedereen terug kan kijken op een mooie vlucht.

 

Iedereen succes morgen.

 

Pascal

Pontoise verrassende uitslag

geplaatst in: Geen categorie | 0

Een dag na de vlucht Pontoise kunnen we wel stellen dat het een bijzondere vlucht was, veel fondliefhebbers bovenin de uitslagen!!!

Met een ZW-wind kan je als fondliefhebber natuurlijk je prijsje meepakken in de uitslag, maar met deze weersomstandingheden (bewolking, storingen in de lucht) blijkt dat de fondduiven hier beter mee om kunnen gaan(ervaring) als de programmaduiven. In de uitslag van onze vereniging is dat ook heel duidelijk gebleken, meerdere fondliefhebbers hoog in de uitslag. Wij spelen de prijzen 13,38,39,40 enz. 10 van de 80 in de prijzen. En heel bijzonder is wel dat onze ”900” een super fondduif van 11 jaar oud, ook zijn prijs pakt met deze vlucht. Toen hij arriveerde als tiende duif zeiden Cees en ik al tegen elkaar dat dit een raar verloop van de aankomsten zou worden. Zaterdagavond waren 79 van de 80 duiven thuis, een duivin van 2014 is nog onderweg. Hoop wel dat zij nog terugkomt want het is toch een favorietje van ons.

Volgende week staat weer Pontoise op het programma, gaan de duiven deze week weer klaar maken voor deze vlucht.

Een twee jarige doffer was vorige week een paar uur na de uitslag pas thuis en gisteren ook weer s’avonds rond 18.30uur. Deze doffer laten we een weekje bijkomen, want vorig jaar was deze duif beste jaarling op ons hok en tevens duifkampioen in de vereniging op de overnacht.

Pascal

Eerste Blog voor onze website

geplaatst in: Geen categorie | 0

Vandaag schrijven we onze eerste blog voor de website, waar we heel trots op zijn en blij met het eindresultaat.

De bedoeling van de blog is om u een inzicht te geven hoe wij de duivensport beleven en bij de overnachtvluchten een voor en nabeschouwing te publiceren.

 

Het seizoen 2017 is al in volle gang en donderdagavond hebben we 80 duiven ingekorft voor de vlucht vanuit Pontoise (midfond) voor ons 370 kilometer. Volgens het vluchtprogramma zouden we Nanteuil vervliegen dit weekend, maar door de hevige regenval is de losplaats veranderd in een grote modderpoel lezen we net op de afdelingssite en wordt er uitgeweken naar Pontoise.

Het wordt de vijfde keer dat de duiven in de mand gaan, had eigenlijk de zevende keer moeten zijn, maar de doordeweekse africhtingen hadden geen doorgang i.v.m. slechte weersvoorspellingen.

Op deze manier komen de duiven ook ruimschoots aan de kilometers die ze moeten maken voor de eerste overnachtvlucht.

We spelen de duiven op deze vluchten in op dubbel weduwschap en gaan ze dan koppelen voor de eerste overnachtvlucht, zodat ze worden ingekorft op 10 dagen broeden.

 

De afgelopen weken kwamen de duiven goed naar huis en dat is voor ons belangrijker als prijs spelen op deze vluchten.

Alles loopt volgens planning, duiven zijn gezond en trainen goed, dus wij zijn tevreden.

 

Zaterdag de vlucht vanuit Pontoise, hoop dat het weer een beetje wil meewerken zodat de duiven gelost kunnen worden. Vandaag op meteofrance gekeken en ziet er niet zo rooskleurig uit.

We wachten het af en houden u op de hoogte na de vlucht.

 

Pascal